Wonen op De Werf

Op loopafstand van de winkels in Werkendam, slim geplaatst tussen de bestaande bebouwing, komen drie bouwblokken die in die in totaal 23 drie- en vierkamerappartementen, één studio en één penthouse (59 – 172 m2), herbergen. Dit is de ideale uitvalsbasis voor iedereen die comfortabel en eigentijds wil genieten van alles wat het dorp te bieden heeft.

Fraaie binnentuin

De eigen, afgesloten parkeergarage biedt plaats aan 41 auto's en wordt geflankeerd door de bergingen. Op het dak van deze garage wordt een fraaie binnentuin gerealiseerd, waar alle appartementen op uitkijken. Dit geeft de sfeer van rust en gemoedelijkheid die zo bij het dorpse leven past; een plek om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie en om even gezellig bij te praten. Bovendien heeft iedere woning ook nog een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon of een terras.

Voorlopig schetsontwerp van de binnentuin.
Dit zijn de eerste impressies om u een idee te geven, de nadere uitwerking volgt.

De binnentuin is de plek waar je elkaar ontmoet om gewoon even bij te praten.

Afwisseling en eigenheid

De Werf is een zogenoemde inbrei locatie: dit betekent dat de nieuwbouwpanden worden ingebed in de bestaande omgeving, met respect voor wat er al staat. Zij vormen met elkaar een carré, die de Hoogstraat, het Plein en de Amerscamp omvat. De architectuur biedt veel variatie en eigenheid, met markante gevels en verschillende stijlen en steenkleuren. De bouwblokken krijgen hierdoor het aangezicht van aparte panden, waarbij een strakke, moderne uitstraling wordt afgewisseld met meer historische stijlelementen. U kunt uw eigen woning straks al van een afstandje aanwijzen, zo eigen en zo herkenbaar.

Cor de Vries van Kolpa Architecten “Een schaal en een maat die rechtdoen aan het dorp”

Kolpa Architecten tekende voor het ontwerp van de drie kleinschalige appartementengebouwen in De Werf. Architect Cor de Vries en zijn team lieten zich leiden door het voornemen om zoveel mogelijk de bestaande schaal te handhaven, zodat het project fijnmazig ingebreid kan worden in de dorpskern van Werkendam.

Herkenbare kwaliteit handhaven

“Op deze plek was voorheen een beddenspeciaalzaak gevestigd en toen die ophield te bestaan, kwam de locatie vrij. Het was een gegeven dat het gebouw van Univé en ook het appartementengebouw aan de Amerscamp de belendingen zouden vormen. We hebben daar toen zelf aan toegevoegd dat ook de woning op de hoek Plein/Amerscamp behouden blijft, zodat het project niet te groot wordt voor Werkendam en nog voldoende herkenbare elementen bevat. Daartussen hebben wij de nieuwbouw gesitueerd in drie verschillende bouwdelen, die met hun schaal en maat rechtdoen aan het dorp.”

Aansluiten op historische waarde

“De Hoogstraat en het Plein waren voor ons de meest kritische onderdelen van het project, omdat hier de historische waarde van het dorp nog zo voelbaar is. Om daarop aan te sluiten hebben we een aantal historische panden opgezocht, zoals het Oude Raadhuis, om daarvan de gemeenschappelijk kenmerken te onderscheiden. Die vind je bijvoorbeeld terug in de twee bouwlagen met een schildkap, die we zowel in de Hoogstraat als het Plein hebben teruggebracht. Waar nodig voor het licht zijn mooie dakkapellen geplaatst. Doordat we werken met bakstenen die goed bij het dorp en de historie passen, ontstaat een eigentijdse invulling met een natuurlijke uitstraling.”

Pandje-pandje-principe

“De Hoogstraat is de winkelstraat van Werkendam. Daarom hebben we op de begane grond voorzien in een commerciële ruimte, waar bijvoorbeeld een zorgverlener of een winkel de ruimte krijgt. De woningen aan de Hoogstraat worden op de verdieping gerealiseerd en krijgen aan deze kant dus ook geen balkon, omdat dat niet strookt met het winkelkarakter, maar een zonnig terras aan de binnentuin. Aan de gevels zie je goed de parcellering terug, die we ook in de andere bouwdelen hebben toegepast. Daarmee bedoel ik dat het blok verticaal is opgedeeld in percelen, waardoor je ze ‘leest’ als drie verschillende gebouwen. Hierdoor sluiten de gebouwen aan bij de historisch gegroeide straatwanden, die ontstaan zijn volgens het pandje-pandje-principe.”

Daktuin als levendige ontmoetingsplek

“De grootste uitdaging van dit plan was de parkeergarage. Ondergronds zou financieel niet haalbaar zijn, dus we hebben gekozen voor een inpandige parkeergarage op straatniveau, afgedekt met een gemeenschappelijke daktuin. Rondom de parkeergarage op de begane grond zijn ook woningen en commerciële ruimten gepland, waardoor overal een positief beeld ontstaat, zonder blinde gevels. Vanuit de daktuin op verdieping vindt de ontsluiting van het appartementencomplex plaats, dus het wordt echt een levendige plek waar je dagelijks mensen ontmoet in een gemoedelijke, dorpse sfeer. Zo zie je dat we op allerlei manieren rechtdoen aan de bestaande en potentiële kwaliteit van deze binnenstedelijke locatie.”

Inschrijven

Interesse in een appartement in De Werf? Neem nu contact op met de makelaar en reserveer nu uw duurzame woning in het gezellige centrum van Werkendam!

Inschrijven